Hozzávalók:
A mézes lapokhoz:
1 tojás
5 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 ek méz
5 ek tej
1 ek keserű kakaópor
1 zacskó sütőpor
40 dkg liszt
fél liter tej
5 ek liszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
(2-3 ek rum)
3 zacskó vanliás cukor
18 db babapiskóta
mártogatáshoz:
2-3 dl dl meggylé
kevés tej
fél dl rum
Recept:
Igazi karácsonyváró sütemény.
A mézes lapokhoz a tojást, a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet feltesszük a gázra alacsony hőfokon, kevergetve összeolvasztjuk, majd kb 2 percig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a kakaóport, a sütőport és a lisztet, tésztává dolgozzuk.
A tésztát elfelezzük, lisztezett deszkán két kb 30X25 cm-es lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsin világosra sütjük (180 C fokon kb. 10-15 perc alatt).
A töltelékhez a tejet a liszttel, és a vaníliás cukorral alacsony hőfokon, állandó keverés mellett pépesre főzzük, míg lisztes íz elmúlik . Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat, a porcukorral kihabosítjuk és a kihűlt lisztes péppel összekeverjük. Ízlés szerint rummal is ízesíthetjük.
Egy tálban összekeverünk tejet a rummal, és a meggylevet, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótákat bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyleves tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot. Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
A csokoládét kevés olajjal alacsony hőfokon megolvasztjuk. A süti tetejét bevonjuk a csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!