Hozzávalók:
35 dkg liszt
4 dkg cukor
200 ml tej
2 tojássárgája
1 zacskó szárított vagy 25 g friss élesztő
2 evőkanál tejpor
1 kávéskanál só
25 g olvasztott, de nem meleg vaj
2 dkg vaj a kenéshez
Recept:
Illeskrisznél találtam ezt a pazar kis kenyér…..de inkább kalács receptet. Annyira puha, foszlós, imádnivaló.
Kicsit hasonlít egy korábbi kedvencemhez, a tökéletes kalácshoz , de a belekerülő tejportól ha lehet, még lágyabba a tészta!
A hozzávalókból – a vaj kivételével elkezdjük kidolgozni a tésztát. A vajat a végén dagasztjuk hozzá, amikor már összeállt. Sima tésztát dagasztunk belőle és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkel tésztát 12 gombócba vágjuk, szépen kigömbölyítjük a labdacsokat.
Sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük (vagy két kisebbe, vagy egy nagyobba).
További 25 percet kelesztjük a formában. Olvasztott vajjal megkenjük tetejüket és előmelegített sütőben, 175 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, kivéve a formából, hogy ne nedvesedjen meg a kalácska.