Hozzávalók:
Zsömle:
2 dl langyos magtej
2 ek. cukor
1 tk. só
40 g olaj
1 tojás
100 g kókuszjoghurt
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
Gombapogácsa:
1 nagy fokhagymagerezd
20 dkg barna csiperkegomba
só
1 teáskanál növényi olaj
1 nagy vöröshagyma finomra vágva
1 konzerv lencse leöblítve, lecsöpögtetve
¾ csésze zsemlemorzsa
1 ek. lenmagliszt
1 ek. útifűmaghéj
sörélesztőpehely (opcionális)
coleslaw saláta:
fél fej káposzta
2 db sárgarépa
1/2 fej vöröshagyma
só
bors
2 dl tejföl/növényi tejföl
2 dl majonéz/veganéz
2 ek mustár
1 ek méz/porcukor
1 db citrom kifacsart leve
növényi sajt
paradicsomszeletek, uborkaszeletek, rukkola, saláta, lilahagyma
Recept:
Egyelőre nem vegán, csak húsmentes, ugyanis a hamburgerbuciból a tojást nem tudtam, mivel helyettesíthetném.
Így is nagy lépés tőlünk a környezet védelme irányában.
A buci Limara receptje alapján készült.
Könnyű dolgom van, mert egy remek kenyérsütőgéppel rendelkezem, ami dagaszt-keleszt helyettem, így csak bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18 pecig.
A coleslawhoz a megtisztított káposztát, sárgarépát és vöröshagymát lereszeljük vagy vékony csíkokra vágjuk. Egy tálba tesszük a zöldségeket, megsózzuk, megborsozzuk őket, és összekeverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Megsózzuk, megborsozzuk, azután hozzákeverjük a mézet és a citromlevet.
Az öntetet összekeverjük a zöldségekkel, végül néhány órára a hűtőbe tesszük a salátát.
A zsemléket félbevágjuk, a vágott felüket serpenyőben megpirítjuk, ráhalmozzuk a coleslawt.
Jöhet a pogácsa: Robotgéppel finomra a daráltam a fokhagymát, gombát, a hagymát. Ez utóbbit megfuttattam kevés olajon, majd hozzákerült a gombás massza, amit kevergetve pár percig sütöttem, amíg elpárolgott belőle a víz. Langyosan belekevertem a lencsét, a zsemlemorzsát, és a többi hozzávalót. Kb. 6 pogácsát formáztam belőle, majd egy evőkanál olajon sütöttem a burgereket aranybarnára. A növényi sajtot a tetejére olvasztottam, és ment a zsemlébe a többi alkotóelemmel együtt. Frenetikus ízélmény!!!