Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
12 dkg vaj
kevés só
5 ek kristálycukor
1 db tojássárgája
2 dkg élesztő
fél dl langyos tej
Töltelék:
25 dkg túró
2 zacskó vaníliás kristálycukor
1 ek búzadara
1 db tojás
cukor ízlés szerint (kóstolgassuk!)
marék mazsola
Tetejére:
1 tojásfehérje
porcukor
Recept:
Szeretetrehangoltan blogján akadt meg a szemem ezen a gusztusos süteményen.
Ő alig alig tett bele cukrot, mi viszont nagyon édesszájúak vagyunk, így az én verzióm cukros!
A tésztát nem kell keleszteni, így kezdhetjük a sütő előmelegítésével (180 fok).
A lisztet keverjük el a sóval és morzsoljuk el a vajjal. Az élesztőt futtassuk meg egy kávéskanál cukorral elkevert langyos tejben, majd adjuk a liszthez. A tojássárgáját is hozzáadva dolgozzuk ki a tésztát.
Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk a tésztát téglalap alakúra, kb. 2-3 mm vékonyra. Helyezzük sütőpapírra, hogy majd ne kelljen emelgetni a tésztát, ha már kész a „mű”. A tészta közepére hosszában kenjük a tölteléket, a tészta két szélét vagdossuk be.
A széléről a bevagdosott részeket felváltva hajtogassuk a töltelékre, így helyes kis fonatot kapunk.
A sütőpapírnál fogva helyezzük tepsire a sütit, és kenjük le tojásfehérjével.
25 perc alatt sül meg. Tetejét porcukorral hintsük.