Hozzávalók:
30 dkg kenyérliszt
21 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 ek burg. pehely
1 ek sikér
1,5 tk. só
0,5 dl olaj
kb. 2 dl tej
kb. 1,5 dl víz
csipet cukor
2 dkg élesztő
Recept:
Könnyű, puha belezetű, és – talán – egészségesebb változata a péksüteményeknek, mert a liszt közel egyharmada teljes kiőrlésű tönkölyliszt, ami szerencsére (:)) nem érződik túlzottan a kész kifliken!
Készítsük a kenyérsütőgép üstjébe a langyos tejet és vizet. Ebbe kerüljön a cukor, az élesztő, majd a lisztek, a burgonyapehely, és a sikér. Kezdjük meg a kenyértészta programot. Amikor már kezd összeállni, én akkor adtam hozzá az olajat és a sót.
A kenyértésztánál kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát kapunk.
Ezután borítsuk lisztezett felületre és vágjuk 8 egyforma darabba. Gömbölyítsük őket, és letakarva hagyjuk 10 percig pihenni.
Egyesével kb. 16 cm×20 cm téglalapot nyújtsunk belőlük, majd hosszában hajtsuk félbe őket, a hajtáson pedig nyújtófával menjünk végig, hogy még szélesebb csíkokat kapjunk. A kész csíkokat tekerjük fel a rövidebb oldalától kezdve, így szép bucikat kapunk.
Sütőpapírral bélelt tepsin kelessszük duplájára őket durván 45-50 perc alatt.
Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra. Tegyünk a sütő aljába egy vízzel telt tepsit, hogy gőzös sütőközeget kapjunk. A megkelt bagetteket permetezzük le vízzel, és kezdhetjük a sütést.
Kb. 20-25 perc alatt sülnek szép zsemleszínűre.