Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
8 dkg búzasikér
10 g só
4 dl langyos víz
20 g friss élesztő
25 g olívaolaj
Recept:
Van úgy, hogy az embernek nincs kedve sokat bíbelődni a konyhában, mégis valami házi, friss kenyeret szeretne az asztalra tenni.
Ez a teljes kiőrlésű formakenyér pontosan erre az esetre készült! Nem kell pepecselni az élesztő morzsolgatásával vagy azon aggódni, hogy a só véletlenül hozzáér – én sem törődtem ezzel, és így is remek lett. Ráadásul a sütőpapírral kibélelt formának hála, még a mosogatás is minimális.
- Egy nagy tálba öntsük a lisztet, a búzasikért és a sót, adjuk hozzá az élesztőt. Nem baj, ha a só találkozik az élesztővel – nálam is így történt, mégis tökéletesen megkelt a tészta.
- Adagoljuk hozzá az olívaolajat is.
- Kézzel dagasszuk alaposan ki, míg sima tésztát kapunk.
- A tésztát takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk kelni kb. 40-50 percig, vagy amíg duplájára nő.
- Egy szögletes kenyérformát béleljünk ki sütőpapírral.
- Enyhén olajozott felületen négyszögletűre lapogassuk ki a tésztát majd finoman csavarjuk fel.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Amíg melegszik a sütő, azalatt hagyjuk, hogy ismét langyos helyen duplájára nőhessen, ez körülbelül fél óra – negyven perc.
- Tegyük a sütőbe, és süssük kb. 30-35 percig, amíg szép aranybarna lesz.
- Vegyük ki a formából, és hagyjuk rácson teljesen kihűlni.
Ez a kenyér kívül ropogós, belül pedig puha, rugalmas – pont olyan, amilyennek egy házi kenyeret elképzelünk. És ami a legjobb: minimális erőfeszítéssel elkészíthető!