Hozzávalók:
Nokedli (4 adag):
50 dkg liszt
3 tojás
2 dl víz
2 dl tej
1,5 teáskanál só
5 dkg vaj
6-7 tojás a tetejére
Saláta:
1 fej saláta
csipet só
cukor
ételecet
Recept:
Megint egy hipp-hopp tipikus nyári fogás. Egytálételnek tökéletes, de remek kísérője lehet akár egy pörköltnek is.
Épp most ettük meg, teljes kajakómában írom e receptet :)
Először is tegyünk fel egy nagy fazékban 4-5 liter vizet egy evőkanál sóval forralni.
Érdemes a salátával kezdeni, és előre behűteni, hogy érjenek össze az ízei:
A salátát mossuk meg alaposan, majd csepegtessük le. Tépkedjük apróra egy salátástálba. Jöhet a salátaöntet, melyhez kb. fél liter vízbe tegyünk egy csipet sót, valamint ízlés szerint porcukrot és ecetet. Öntsük rá a salátára, és tálalásig tegyük a hűtőbe.
A galuskához a tojásokat felverjük, hozzáöntjük a vizet, a tejet majd a többi hozzávalót.
Fakanállal dolgozzuk jól össze.
Egy lábosban alacsony lángon olvasszuk meg a vajat.
A nokedlit 2-3 adagban szaggassuk a forrásban lévő vízbe. Amikor feljött a víz felszínére, szűrjük le, és dobjuk a megolvasztott vajra.
Ha az összes nokedli a lábasban van, akkor forrósítsuk át, és a felvert tojásokat több adagban keverjük hozzá.
2-3 percig forgassuk, majd a tűzről levéve körülbelül 10 percig állni hagyjuk, hogy a maradék hőtől a tojás még kissé főhessen..