Hozzávalók:
6 tojás
30 dkg cukor
fél zacskó sütőpor
15 dkg margarin
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 csapott evőkanál mézessütemény fűszerkeverék
25 dkg liszt
30 dkg szilvabefőtt
5 dkg aszalt szilva
a szilvák szórásához 5 dkg cukor elkeverve egy teáskanál mézessütemény fűszerkeverékkel
Recept:
A mézeskalács fűszertől és a szilvától válik karácsonyi hangulatúvá ez az egyszerű sütemény.
Elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A szilvabefőttet és az aszalt szilvát vágjuk fel, de ne túl apróra. forgassuk meg a fűszeres cukorban. Ha az aszalt szilva kemény lenne kissé pároljuk meg.
A tojások fehérjét verjük csipet sóval kemény habbá. keverjük hozzá a cukor felét. A tojások sárgáját a cukor másik felével habverővel fehéredésig kavarjuk. Hozzáadjuk a puha margarint,a vaníliás cukrot, majd elvegyítjük benne a lisztet, a sütőport, a fűszert, és végül a tojások habját óvatosan, hogy ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt aljú tepsibe (40×25 cm)tesszük.
A forró sütőbe toljuk 6 percre, majd kivesszük, és megszórjuk a gyümölccsel. Visszatesszük, mérsékeljük a hőfokot 160-170 fokra és készre sütjük.