Fetás pogácsa recept

  • Fetás pogácsa recept
  • Fetás pogácsa recept

Fetás pogácsa recept  Fetás pogácsa recept  

Hozzávalók:

1 dl tej
egy kávéskanál cukor
5 dkg élesztő
45 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg feta sajt
2 tojássárgája
kb. csapott ek só
Kenéshez:
1 tojás
reszelt sajt

Recept:

Zsuzsi húgom legutóbb nagyon dicsérte a pogácsámat, bevallom dagadt is a májam.
Sikerének kulcsa a pihentetés és a langyos konyha. Hidegben nehezen kel meg a tészta, így igyekszem befűteni a helyiséget, mielőtt nekilátok kelt tészta készítésének.

A nagyos (nem forró!) cukros tejben feloldjuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a margarint és a fetát elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a többi alapanyagot, és az élesztős tejet. Szépen, lisztezett deszkán kidolgozzuk a tésztát. Én mindig megkóstolom nyersen, hogy elég sós-e (a mai sóknál nem lehet tudni, ráadásul a feta sótartalma is nagyban befolyásolja a végeredményt. Inkább először kevesebbet teszek bele, kóstolok, és adok még hozzá, ha szükséges).

Kelesztem egy bő fél órát, majd kinyújtom, és hajtogatom (a szélét behajtom a tészta harmadáig, majd a másik szélét ráhajtom. Ugyanezt ismétlem a másik irányból is. Ettől lesz szép réteges. Újabb félórás pihentetés jön, majd ismét nyújtás és hajtás, ezt ismételve háromszor.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Sütőlemezre sorakoztatjuk a pogikat (nem kell sem zsiradék alá, sem sütőpapír), tetejüket felvert tojással kenjük, sajttal szórjuk.

Nem maradt más hátra, mint szép pirosra sütni őket.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*