Hozzávalók:
3 személyre:
50 dkg sertésszűz
só
bors
olaj
3 alma
2 dl tejföl
fél csomag vaníliás pudingpor
pici őrölt fahéj
kevés őrölt szegfűszeg
1 csomag vaníliás cukor
kevés reszelt citromhéj
ízlés szerint kristálycukor
Recept:
Finom, omlós, szinte bélszínállagú hús gyümölcsszósszal.
A húst mossuk meg, majd tisztítsuk meg a hártyáktól, inaktól. Sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben, kevés forró olajban minden oldalát kapassuk meg szépen. Meg mindenhol piros, tegyük tűzálló tálba, locsoljuk rá a sütésből visszamaradt zsiradékot és toljuk meg meleg, 190 fokos sütőbe 30 percre.
Ha megvagyunk, pihentessük bő negyed órán át, majd szeleteljük, és öntözzük meg az almaszósszal.
A szószhoz az almát meghámozom, vékony szeletekre vágom, majd annyi -a fűszerekkel ízesített – vízben, hogy ellepje, felteszem főni.
Ha az alma megpuhult, behabarom a tejföllel elkevert pudingporral. Egyet forr, és leveszem a tűzről. Beleteszem a vaníliát, és kihűtöm egy kicsit.
Az almaszósz, az almaszósz, ne hajíts bele galacsint…(Halász Judit)