Spárgás rizottó recept

  • Spárgás rizottó recept

Spárgás rizottó recept  

Hozzávalók:

3 személyre:
fél fej vöröshagyma
egy evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
7 dl alaplé (húsleves)
1 dl fehérbor, szárzaz
20 dkg rizottórizs
5 dkg reszelt parmezán
30 dkg zöldspárga

Recept:

Életem első rizottóját készítettem ma el. Korábban nem mertem nekiállni, többször olvastam, hogy milyen könnyű elrontani.
A félelmem alaptalan volt. Egy hátulütője van, húsz percig ott kell állni mellette, nem hagyhatjuk magára.

Mindenképp rizottórizst használjunk.

Na, kezdjünk neki!

A spárgát alaposan megmossuk, a fás részét letörjük. A zsenge végét levágjuk, félrerakjuk. A középső részt feldaraboljuk. Forró sós vízben egy perc alatt megfőzzük a zsenge részeket, majd két-három perc alatt a többit.

Félretesszük.

Egy mély serpenyőbe teszünk egy evőkanál olívaolajat és ugyanennyi vajat és üvegesre sütjük benne a hagymát. Rászórjuk a rizst, átforgatjuk. Amikor a rizs a forró zsiradékra kerül, fontos, hogy a rizsszemek felhevüljenek és hogy mindez gyorsan, egyenletesen történjen, ugyanakkor a rizsszemek elszíneződését és leragadását kerüljük el. Ehhez keverés szükséges. Állandó keverés!

1-2 perc múlva felöntjük a fehérborral. Ha elpárolgott, 4-5 részletben hozzáadjuk a vizet vagy alaplevet, közben folyamatosan kevergetjük.

A rizs alatt közepes lángot érdemes tartani. A főzési idő általában 16-18 perc körülbelül.

Két perccel azelőtt, hogy a rizs kész lenne, adjuk hozzá a reszelt parmezánt és a maradék vajat.

A végén krémes, szószban úszó rizsételt kapunk, mintha egy nagyon sűrű rizsfőzelék lenne.

Fedő alatt pihentessük néhány percig, majd adjuk hozzá a spárgát.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*