Hozzávalók:
3 személyre:
fél fej vöröshagyma
egy evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
7 dl alaplé (húsleves)
1 dl fehérbor, szárzaz
20 dkg rizottórizs
5 dkg reszelt parmezán
30 dkg zöldspárga
Recept:
Életem első rizottóját készítettem ma el. Korábban nem mertem nekiállni, többször olvastam, hogy milyen könnyű elrontani.
A félelmem alaptalan volt. Egy hátulütője van, húsz percig ott kell állni mellette, nem hagyhatjuk magára.
Mindenképp rizottórizst használjunk.
Na, kezdjünk neki!
A spárgát alaposan megmossuk, a fás részét letörjük. A zsenge végét levágjuk, félrerakjuk. A középső részt feldaraboljuk. Forró sós vízben egy perc alatt megfőzzük a zsenge részeket, majd két-három perc alatt a többit.
Félretesszük.
Egy mély serpenyőbe teszünk egy evőkanál olívaolajat és ugyanennyi vajat és üvegesre sütjük benne a hagymát. Rászórjuk a rizst, átforgatjuk. Amikor a rizs a forró zsiradékra kerül, fontos, hogy a rizsszemek felhevüljenek és hogy mindez gyorsan, egyenletesen történjen, ugyanakkor a rizsszemek elszíneződését és leragadását kerüljük el. Ehhez keverés szükséges. Állandó keverés!
1-2 perc múlva felöntjük a fehérborral. Ha elpárolgott, 4-5 részletben hozzáadjuk a vizet vagy alaplevet, közben folyamatosan kevergetjük.
A rizs alatt közepes lángot érdemes tartani. A főzési idő általában 16-18 perc körülbelül.
Két perccel azelőtt, hogy a rizs kész lenne, adjuk hozzá a reszelt parmezánt és a maradék vajat.
A végén krémes, szószban úszó rizsételt kapunk, mintha egy nagyon sűrű rizsfőzelék lenne.
Fedő alatt pihentessük néhány percig, majd adjuk hozzá a spárgát.