Hozzávalók:
6 személyre:
1.2 kg sertéslapocka vagy sertéstarja
Fűszerek:
2 tk pirospaprika
2 tk fokhagymapor
1 tk őrölt bors
1 tk őrölt fűszerkömény
1 tk oregánó
1 tk majoranna
2 ek barna cukor
2 dkg só
1 tk sűrített paradicsom
4 ek olaj
4 ek víz
A hús alá:
1 fej vöröshagyma
1,5 dl víz
12 dkg ketchup
1 ek szójaszósz
2 ek almaecet
2 ek Worcester-szósz
Recept:
Ideális vendégváró egy sörözős, társasjátékozós estére. A hússal nincs túl sok munka, csak az időt kell rászánni, mert lassú tűzön sül, szükséges neki legalább négy óra, így érdemes előző nap elkészíteni.
Nagyon finom, puhára, szálasra és szaftosra készül, nagyon jól áll neki egy kis barbecue szósz.
A fűszerezéshez keverjük össze a száraz fűszereket és adjuk hozzá a paradicsompürét az olajat a vizet és keverjük jól el. Ezzel alaposan kenjük meg a husikat, és érleljük legalább 10 órán keresztül.
Ha megvan a pihenő ideje akkor egy forró lábosba vagy serpenyőbe öntsünk kevés olajat vagy zsírt , ki-ki ízlése szerint, és ezen a hús minden oldalát kaptassuk meg pár perc alatt.
Egy lefedhető jénai tálba dobjuk bele a felaprított vöröshagymát, a hús maradék páclevét, a ketchupot, a vizet, az almaecetet, a worchester szószt és a szójaszószt.
Keverjük jól el és ültessük a közepébe a húst majd lefedve 130 fokos sütőben legalább négy órán keresztül pároljuk.
Ha ez megvan, és finom puha, akkor fedő nélkül, még 180 fokon 15 percen keresztül süssük. Ha túl sok maradt alatta a lé, nyugodtan öntsük le, ezt akár egy kis keményítővel beforralva sűrű mártássá is varázsolhatjuk.
Két villa segítségével szedjük szálaira húst.
A zsemle dagasztásához kenyérsütő gépet használtam, csodálatosan megdagasztja és megkeleszti a tésztát. Ennek hiányában kézzel dolgozzuk ki , és hagyjuk 1 órán át kelni.
Ha ez megvan, osszuk 12 felé.
Sodorjuk belőle egyforma vastagságú körülbelül 45-50 cm es rudakat.
A formázásáról hamarosan felteszek egy videót is.
Addig is: A hurka két végét keresztezük úgy, hogy egy kisebb, körülbelül 4 cm átmérőjű kört alkosson, és két egyforma hosszúságú szár álljon ki belőle. Kétszer áttekerem a hurkon a szár egyik végét, és kétszer a másikat, úgy, hogy alul találkozzanak, ahol összecsippentem őket és már készen is van.
A kész zsemléket tisztes távolságra ültetem a sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyom további 30 percig kelni őket. Ezalatt a sütőt előmelegítem 210 fokra, és egy kevés vizet öntök a sütő aljába, hogy pára keletkezzen.
Zsemléket is megspriccelem vízzel, és körülbelül 15 20 perc alatt szép barnára sütöm őket
A pékárut vágjuk ketté, pakoljunk bele salátát, lilahagymát, csemegeuborkát, a tépett húst, és akár egy kis coleslaw salátát.