Hozzávalók:
A piskótához:
8 tojás
4 evőkanál finomliszt
4 evőkanál rétesliszt
8 evőkanál cukor
Krémhez:
Fél liter tej
1 csomag főzős vaníliás puding
4 evőkanál cukor
5 dkg durvára tört dió
Rumba áztatott maréknyi mazsola
Csokikrémhez:
2 dl tejszín
Kevés tej
1 tábla étcsoki
3 evőkanál holland kakaópor
Kevés cukor ízlés szerint a csokikrémbe
4 dl tejszín
Porcukor ízlés szerint
Recept:
Somlói galuska ünnepi köntösben.
A piskóta elkészítéséhez első lépésként melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tojások fehérjét csipet cukorral habbá verjük. A sárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük. A fehérjébe óvatosan beleforgatjuk a sárgáját és beleszitáljuk a lisztet. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába kanalazzuk a tésztát és megkezdjük a sütést. Ha felemelkedett a tészta, mérsékeljük a lángot 160 fokra, és tűpróbáig (ha a torta közepébe szúrt hústűre/villára nem ragad már a tészta) sütjük.
A kihűlt piskótát ketté vágjuk.
A pudingot a tasakon levő leírás szerint elkészítjük a tejjel és a cukorral. Én felturbóztam kevés plusz vaníliával.
A csokikrémhez a csokit darabokra törjük. Hozzákeverjük a kakaóport, ízlés szerint cukrot. Felöntjük tejszínnel és lassú tűzön főzzük. Annyi tejet öntsünk hozzá, hogy azért sűrű maradjon.
A piskóta köré tortagyűrűt tettem. Az alsó lapot megszórtam dióval, mazsolával és megöntöztem csokikrémmel. Rásimítjuk a pudingot és ráfektetjük a tortalap tetejét.
Erre öntsük rá a maradék csokikrémet és hagyjuk másnapig pihenni.
Másnap levesszük a tortagyűrűt és bevonjuk keményre vert cukrozott tejszínhabbal.
Marcipándíszekkel díszítsük.