Hozzávalók:
Kb 20-25 kiflihez
30 dkg liszt
8 dkg margarin
4 dkg zsír
6 dkg cukor
1 zacskó szárított élesztő
1 tojássárgája
1 dl hideg tejszín
Töltelék:
15 dkg mák vagy dió
10 dkg kristálycukor
3-4 dkg zsemlemorzsa
Mazsola
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 dl víz
1tojás a kenéshez
Recept:
Omlós, mákos kifli.
Az élesztőt nem kell futtatni. A hozzávalókat egyszerűen összedolgozzuk. Ha nem áll össze, tehetünk hozzá kevés vizet.Nyújtható keménységű, nem ragacsos tésztát kapunk.
A töltelékhez a cukrot a vízzel felforraljuk. A többi hozzávalót összekeverjük, majd a főzettel leforrázzuk. Összekeverjük, és lefedve állni hagyjuk egy ideig.
A tésztából 3-4 mm vékonyra nyújtva nagy pogácsaszaggatóval köröket szabunk ki. A körök felső részére tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd tekerjük fel, mint a kiflit. Formázzuk a kezünkkel a végeit. Kenjük meg tojássárgájával. Hagyjuk hideg helyen szikkadni. Ha megszáradt, kenjük le fehérjével is, és hideg helyen hagyjuk pihenni legalább 8 órán át.
180 fokon, 25 perc alatt szép barnára sülnek.