Pisztáciás babka recept

  • Pisztáciás babka recept
  • Pisztáciás babka recept

Pisztáciás babka recept  Pisztáciás babka recept  

Hozzávalók:

120 ml tej
25 g élesztő
2 ek cukor
35 dkg liszt
1 nagy csipet só
2 tojássárgája
10 dkg puha vaj

Töltelék:
150 g fehércsokoládé
70 g pisztáciavaj
40 g mascarpone

Pisztácia a szóráshoz és díszítéshez

Szirup:
50 g cukor
100 g víz

Recept:

Ez a kis téglatest mérhetetlen bűn… Pisztácia imádóknak kötelező! Mennyeien puha és pisztáciás belül,  a cukorsziruptól ragacsos és ropogós kívül.

Megint segítségül hívtam „Terikét”, a kenyérsütőgépet, aki volt oly szíves, és megcsinálta a helyettem a tésztát, megdagasztotta és megkelesztette. Mérhetetlenül hálás vagyok neki. Aki nem rendelkezik Terikével, az sajnos (vagy nem sajnos) kézzel kell, hogy kidagassza a tésztát.

  1. Ha nem bízunk az élesztőben, a langyos tejjel és a hozzákevert cukorral futtassuk fel. Én általában emberekben nem bízom, de az élesztőben szoktam, és kevesebbszer is csalódtam…. Így én nemes egyszerűséggel minden hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe pakoltam, és 1 óra 10 perc múlva egy csodaszép, kelt, puha tésztát kaptam eredményül.
  2. Ez alatt az idő alatt a fehércsokoládét megolvasztottam, és összekevertem a pisztáciavajjal illetve a mascarponéval.
  3. A cukorszirupot szintén ekkor készítettem el: a cukrot és a vizet egy lábosban föltettem főni, és körülbelül 10 perc alatt közepes lángon a felére redukáltam a folyadékot.
  4. A szépen megkelt tésztát körülbelül 30 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk és egyenletesen megkenjük a pisztáciás krémmel, esetleg megszórhatjuk apróra vagdalt pisztáciával, ez opcionális, majd feltekerjük.
  5. A tekercset éles késsel hosszában kettévágjuk, és a két felet szépen összefonjuk.
  6. Sütőpapírra bélelt őzgerinc- vagy kenyérsütőformába tesszük, és langyos helyen hagyjuk fél órát kelni.
  7. A pihenő idő után előmelegített 180 fokos sütőben durván 35-40 perc alatt készre sütjük.
  8. Még melegen ecsettel megkenjük a cukorsziruppal, és megszórjuk az aprított pisztáciával.
  9. A szeleteléssel várjuk meg a sütemény teljes kihűltét.
Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*