Hozzávalók:
120 ml tej
25 g élesztő
2 ek cukor
35 dkg liszt
1 nagy csipet só
2 tojássárgája
10 dkg puha vaj
Töltelék:
150 g fehércsokoládé
70 g pisztáciavaj
40 g mascarpone
Pisztácia a szóráshoz és díszítéshez
Szirup:
50 g cukor
100 g víz
Recept:
Ez a kis téglatest mérhetetlen bűn… Pisztácia imádóknak kötelező! Mennyeien puha és pisztáciás belül, a cukorsziruptól ragacsos és ropogós kívül.
Megint segítségül hívtam „Terikét”, a kenyérsütőgépet, aki volt oly szíves, és megcsinálta a helyettem a tésztát, megdagasztotta és megkelesztette. Mérhetetlenül hálás vagyok neki. Aki nem rendelkezik Terikével, az sajnos (vagy nem sajnos) kézzel kell, hogy kidagassza a tésztát.
- Ha nem bízunk az élesztőben, a langyos tejjel és a hozzákevert cukorral futtassuk fel. Én általában emberekben nem bízom, de az élesztőben szoktam, és kevesebbszer is csalódtam…. Így én nemes egyszerűséggel minden hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe pakoltam, és 1 óra 10 perc múlva egy csodaszép, kelt, puha tésztát kaptam eredményül.
- Ez alatt az idő alatt a fehércsokoládét megolvasztottam, és összekevertem a pisztáciavajjal illetve a mascarponéval.
- A cukorszirupot szintén ekkor készítettem el: a cukrot és a vizet egy lábosban föltettem főni, és körülbelül 10 perc alatt közepes lángon a felére redukáltam a folyadékot.
- A szépen megkelt tésztát körülbelül 30 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk és egyenletesen megkenjük a pisztáciás krémmel, esetleg megszórhatjuk apróra vagdalt pisztáciával, ez opcionális, majd feltekerjük.
- A tekercset éles késsel hosszában kettévágjuk, és a két felet szépen összefonjuk.
- Sütőpapírra bélelt őzgerinc- vagy kenyérsütőformába tesszük, és langyos helyen hagyjuk fél órát kelni.
- A pihenő idő után előmelegített 180 fokos sütőben durván 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Még melegen ecsettel megkenjük a cukorsziruppal, és megszórjuk az aprított pisztáciával.
- A szeleteléssel várjuk meg a sütemény teljes kihűltét.