Hozzávalók:
100 g víz
50 g tej
28 dkg finomliszt
3 dkg cukor
7 g szárított vagy 25 g friss élesztő
20g vaj
3/4 ek só
A kenéshez egy tojás
főzővíz:
60g szódabikarbóna
Recept:
Isteni finom, puha kis pereckék születtek ma a konyhában.
A szódabikarbónás főzéstől lesz egy érdekes íze.
A hozzávalókból sima tésztát dagasztunk, amit duplájára kelesztünk egy óra alatt.
A tésztát 8 felé osztjuk, gyengén olajozott felületen hosszú, vékony rudat sodrunk belőle, amit pereccé formálunk. Egy liter vízbe szórjuk a 60 g szódabikarbónát, feltesszük melegedni.
A kb. 90 fokos vízbe márjtuk egyesével, egy szűrőkanál segítségével a pereceket, és 15-20 másodpercig főzzük, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
Felvert tojással kenjük a tetejüket.
200 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt szép barnára sütjük