Hozzávalók:
12 dkg vaj/margarin
12 dkg barnacukor vagy cukor
10 dkg cukor
egy tojás
20 dkg őrölt sótlan pörkölt mogyoró
25 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
mogyorós karamell:
2,5 dl tejszín
1 dl víz
20 dkg cukor
csipet só
10 dkg aprított sós földimogyoró
fél tábla csoki
néhány csepp olaj
Recept:
A segítsüti oldalán leltem e karamellás-mogyorós keksz receptjét. Ott mogyoróvajjal készül, én őrölt mogyoróval készítettem.
A kekszet a hozzávalóból összegyúrtam. Kb. diónyi darabkákat lapos korongokká formáztam, majd a hüvelykujjammal vagy eszközzel „krátert” nyomtam mindegyik közepébe.
180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsültek a kekszek.
Egy pohárban megmelegítettem a tejszínt. A vizet felfőztem a cukorral, és a sóval, majd karamellizáltam.
Levéve a tűzről és hozzákevertem a tejszínt. Összeforraltam.
Mikor kissé kihűlt, hozzáadtam a mogyorót, és egy-egy bő teáskanálnyit a kekszek mélyedéseibe öntöttem.
A csokit az olajjal a mikrohullámú sütő alacsony fokozatán megolvasztottam, majd kiskanállal csíkokat eregettem a kekszek tetejére.