Hozzávalók:
Piskóta:
8 tojás
4 púpos evőkanál finomliszt
4 púpos evőkanál rétesliszt
8 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só
Töltelék:
3 tábla finom csokoládé
4 dl tejszín
2 zacskó ruf narancsos cukor
1 kg marcipán
ételfestékek
Recept:
Szöcsi barátnőm lánybúcsújára készült a torta.
A piskótákhoz melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A piskóta elkészítéséhez a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját.
A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát. A kész piskótát hűlés után vízszintesen háromfelé vágjuk.
A töltelékhez előző nap a csokikat apróra törve a tejszínnel mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, gyakran megkeverve olvasszuk össze. Keverjük bele a narancsos cukrot. Hűtsük egészen le, míg besűrűsödik, majd habverővel keverjük habosra.
Töltsük meg a tortát, majd vékonyan vonjuk be kívülről is.
A marcipán nagyrészét színezzük sárgára ételfestékkel, majd porcukros felületen nyújtsuk ki kb fél cm vékonyra.
Nagyága legyen valamivel nagyobb, mint a torta átmérőja plusz a magasság kétszerese.
Marcipánsimító segítségével vonjuk be a formát.
A mintának egy darab fehéren hagyott marcipánból vágok ki egy téglalapot.
A festmény ötletét az internetről szereztem, férjemmel karöltve szabad kézzel festettük meg.
Gél állagú ételfesékkel és jó minőségű ecsettel dolgoztunk. A táblát és egyéb kiegészítőket a marcián enyhe nedvesítésével ragasztottuk a tortára.