Hozzávalók:
4 db M-s vagy 3 db L -es tojás
10 dkg cukor
egy vanília kikapart rúdja vagy egy zacskó vaníliás cukor
150 ml meyer citromlé
10 dkg vaj
Recept:
Annyian áradoztak már gasztroblogjukban a meyer citromról, hogy lassan a könyökömön jön ki. Tegnap vásárolni voltunk , és a citromok között megpillantottam ezt a fajtát. A héja vékonyabb, mint közönséges fajtársáé, az illata fűszeresebb , íze pedig édeskésebb, és nem annyira fanyar mint a hagyományos citromé.
A nevét Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Összesen 2500 növényfajt gyűjtött össze és honosított meg – ezek között volt az ő tiszteletére elnevezett citromfajta is.
Egy szó, mint száz, vettem belőle jónéhányat.
És elhatároztam, hogy én is csinálok citromkrémet, többek között azért is, mert a ház joghurthoz már igencsak untuk a lekvárt. Gondoltam, egy kis citromcurddal csak jobb lehet!
Elkészítése nagyon egyszerű. Egy lábasban forraljuk vizet. Keresünk egy olyan edényt, amit a lábas tetejére tudunk tenni anélkül, hogy az alja beleérne a vízbe. Az edénybe mérjük a tojásokat, a citromlevet , a cukrot, a vaniliáscukrot. Kézi habverővel kevergetve a gőz fölött szépen besűrítjük. Vigyázni kell, ne hevítsük túl, mert a tojás kicsapódhat. Amint elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, és beledobáljuk a kis kockára vágott vajat, majd tovább keverjük, amíg el nem olvadnak a vajdarabkák. Csinos üvegbe töltjük, és behűtjük. 7-10 napig áll el.