Hozzávalók:
50 dkg cukor
5 dl víz
60-70 mentalevél
Recept:
Kis kertünkben kezd egyre jobban elharapózni a menta. Gondoltam, hogy kipróbálom, milyen szirup készülhet belőle.
A mentaszirup az egyik legnépszerűbb összetevő a konyhában. A főzetet remekül fel lehet használni koktélokhoz (pl. mojito), vagy akár egy sima limonádé is feldobható vele.
- A mentaleveleket alaposan beáztattam megmostam, majd apróra vagdaltam.
- A leveleket egyenlő tömegű cukorral és vízzel feltettem főni.
- Először forráspontig hevítettem, majd alacsonyabb lángon egy jó 8-10 perc alatt viszonylag sűrű szirupot főztem belőle.
- Ekkor hozzáfacsartam egy kezeletlen héjú citrom levét és beletettem a citromot is.
- Ezzel még egy picit tovább főztem, majd fedővel lefedve hagytam kihűlni.
Átszűrve üvegbe öntjük, és hűvös helyen tároljuk.
Nem tartom valószínűnek, hogy egy hétnél tovább elállna, hiszen nincs benne tartósítószer.