Eggnog recept

  • Eggnog recept
  • Eggnog recept

Eggnog recept  Eggnog recept  

Hozzávalók:

4-6 főre:
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
7 dl tej 2 dl tejszín
2 dl konyak
reszelt csoki

Recept:

„Az eggnog története igencsak szerteágazó. Eredetileg Európából került az újvilágba és az eredeti recept a rum helyett, borból készült puncsot tartalmazott. Amerikában a rumot „grog”-nak is nevezik, innen ered az eggnog kifejezés is („egg-and-grog”). 1820-ban Pierce Egan jegyezte le először, hogy a rum mellé brandy is került az eggnogba, majd 1866 környékére már Anglia szinte minden ivójában kapható volt az eggnog, amely tulajdonképpen azért vált karácsonyi itallá, mert leginkább hideg időben ajánlották a lágy, mégis erőteljes íze miatt. A harmadik változat ismét Amerikából ered, ebben whiskey kerül az eggnogba. ” (forrás: http://www.5percangol.hu)

A hidegen és melegen is nagyszerű ital engem egy alkoholos madártejre emlékeztet, ha elég cukorral készítjük (ez jellemző rám), még desszertnek is beválik! Minél több benne az alkohol, annál tovább áll el.

Az alkohol benne lehet bármi – whisky, vodka, konyak. Én az utóbbit használtam, ez volt itthon.

A tojások sárgáját elektromos keverővel fehéredésig kevertem a cukorral és a vaníliával. A tejet egy lábasban forráspontig melegítettem. A meleg tej felét hozzáöntöttem a kikevert tojássárgához, elkeverjük. Visszaöntöttem a lábasba, és állandó keverés mellett kb. 4-5 percig főztem. Forralni tilos, mert kicsapódik a tojás. A tűzről levéve hozzáadtam az alkoholt és a gyengén felvert tejszín felét.

A maradék tejszínt kemény habbá vertem. Az itókát csinos pőoharakba töltöttem, tejszínhabbal és csokirezselékkel koronáztam.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*