Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
csipet só
2 evőkanál szemes darálatlan mák
1 tk vanília kivonat, vagy 1 vanília kikapart magjai
Lemon curd:
100 ml citromlé
3 citrom reszelt héja
3 tojás
8 dkg cukor
8 dkg vaj
csipet só
Recept:
Ebből a mennyiségből körülbelül 40 linzert tudunk elkészíteni.
A linzer tésztájához a lisztet öntsük egy tálba, tegyük bele a cukrot és a kockára vágott hideg vajat, és a két tenyerünk között dörzsölgessük össze addig, amíg egynemű száraz keveréket nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjunk belőle tésztát gyors mozdulatokkal. Ez azért fontos mert, ha a kezünk melegétől megolvad a tésztában a vaj, „szalonnás” lesz, nem lesz olyan omlós, porhanyós.
Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe, amíg pihen, elkészítjük a krémet.
Egy kis lábosban keverjük össze a citrom levét, héját, a tojásokat és a cukrot.
Alacsony hőfokon kevergetve főzzük sűrűre, de vigyázzunk, hogy a tojássárgája ne csapódjon, ki ne hevítjük túl. Ha besűrűsödött, zárjuk el alatta a tűzhelyet, hozzáadhatjuk a vajat folyamatos keverés mellett. Így egy kellemes, selymes krémet kapunk. Ezt a krémet tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a linzereket.
Gyenge lisztezett nyújtó deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, és szaggassunk belőle olyan formát, amit szeretnénk. A fele mennyiséget középen lyukas formával szaggassuk.
A tésztát tegyük sütőpapírral borított tepsire, és 180 fokon 7-8 perc alatt süssük meg.
A citrom krémet tegyük nyomózsákba, és a teli formákra nyomjunk egy egy halmot majd ragasszuk rá a lyukas formákat.