Hozzávalók:
2 gáztepsinyi rúdhoz:
25 dkg margarin
25 dkg liszt
3 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 kávéskanál ecet
1 tojás a kenéshez
tökmag és napraforgómag
Recept:
Ismét levelestészta készítésre adtam a fejem, és nem bántam meg. Elmondhatatlanul könnyű, igazán leveles tészta lett a végeredmény. Egyetlen hátulütője, hogy kétnapos procedúra.
Este a vajat 5 dkg liszttel összegyúrtam, és egy tömböt formáltam belőle.
A maradék, 20 dkg lisztet a sóval, az olajjal és annyi vízzel dolgoztam össze, hogy közepes keménységű tésztát gyúrhassak belőle.
Lisztezett deszkán a tésztát fél cm vastagra nyújtottam, a közepébe helyeztem a lisztes vajtömböt, majd a tészta szélet ráhajtva „becsomagoltam” a vajat. A csomag tetejét a sodrófával kissé „megveregettem”, majd kevés lisztet ráhintve kinyújtottam. Ezután a tésztát képzeletben függőlegesen háromfelé osztottam, majd jobb oldalról kétharmadig behajtottam, erre pedig a bal oldali részt hajtottam. Nyújtófával ismét végigmentem a tésztán, és a műveletet megismételtem vízszintesen is.
Az így elkészült tésztát becsomagoltam fóliába, és a hűtőben másnapig pihent. Reggel megismételtem a hajtogatást kétszer, 15 perc szünetet hagyva a kettő között. Ezután 1 cm vastagra nyújtva megkentem felvert tojással, megszórtam a magokkal (ezeket jól belenyomkodtam), majd pizzaszeletelővel rudakat vagdaltam.
Végül 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt gáztepsin sütöttem készre az impozáns rudakat.