Hozzávalók:
2-3 személyre:
25 dkg nyers lazacfilé
8 dkg vaj
só
olívaolaj
néhány csepp citromlé
néhány gerezd fokhagyma
Recept:
Idén karácsonykor ez volt az ünnepi vacsora (többek között). Elég egyszerű elkészíteni, és nagyon ízletes friss ropogós kiflikarikákon.
A halat nemes egyszerűséggel tűzálló tálba tesszük, alaposan megsózzuk mindkét oldalát, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és mellédobunk jó néhány gerezd héjas fokhagymát (én egy fél fejet lazán- nem szétszedve), lefedve (fedő vagy alufólia) 160 fokos előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
A sült halat átnézzük szálka-ügyben, majd késes aprítóba tesszük. Utánaküldjük a héjából kinyomott sült fokhagymagerezdeket, néhány csepp citromlevet és az olvasztott vajat, és a géppel megdolgozzuk.
A krémet csattos üvegbe vagy tálkába töltjük, és jól behűtjük. Nagyon jól harmonizál kapri- vagy olajbogyóval, természetesen elfelejtettem venni, egyre szenilisebb vagyok.