Hozzávalók:
20 dkg kristálycukor
8 dl tej
2 tojássárgája
Két csomag vaníliás pudingpor
Egy zacskó vaníliás cukor
20 dkg spekulatius keksz
40 dkg mascarpone
Mártogatáshoz:
2 dl tej
Habcsókhoz:
2 tojásfehérje
10 dkg cukor
1 teáskanál keményítő
Recept:
Ez egy nagyon könnyen elkészíthető, finom krémes és édes karácsonyi desszert.
A cukrot karamellizáljuk egy lábosban, majd öntsük fel a felmelegített tej felével, és olvasszuk fel a karamellát.
A maradék tejjel keverjük el a pudingport, és adjuk hozzá a forró karamellás tejhez. Főzzük sűrűre és hűtsük néhány percig.
A tojás sárgáját keverjük bele a még meleg karamell pudingba, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot. Ha teljesen kihűlt habosítsuk ki a mascarponéval.
Kezdjük el az összeállítását a desszertnek: A tejbe mártogatott spekulatius kekszet tegyük le egy rétegben egy csinos üvegtálba. Erre kerüljön egy adag krém, majd ismét mártogatott keksz és krém, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
Tálalásig hűtsük. majd a tetejére kerülnek a csinos kis tojáshab-díszek.
Ehhez egy lábosban felteszünk vizet forralni, A lábas tetejére pedig kerüljön egy olyan fémedény aminek az alja nem ér le a vízbe. Ebbe az edénybe tegyük a tojásfehérjét és a cukrot és kézi habverővel keverjük, amíg 60 fokos lesz. Ekkor húzzuk le a melegről, és habverővel keverjük kemény, fényes habbá.
A habot csillag csöves nyomózsákba töltjük, és nyomjunk kis halmokat a desszert tetejére, majd szakácsfáklyával mindegyiket barnítsuk meg kissé.