Hozzávalók:
Piskóta:
8 tojás
4 púpos evőkanál finomliszt
4 púpos evőkanál rétesliszt
8 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só
Krém:
3 dl hulala
2 nagy pohár (340-400g) joghurt
ízlés szerint porcukor/méz
másfél zacskó zselatin
1 dl víz
1 zacskó expressz tortazselépor
5 dkg szeder
kis cukor
Recept:
Pillekönnyű, nyári sütemény.
A piskótákhoz melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra.
A piskóta elkészítéséhez a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljük egy A4 méretű tepsi alját. A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát. A kész piskótát hűlés után vízszintesen kétfelé vágjuk.
A joghurtos réteghez a joghurtot keverjük össze a felvert tejszínhabbal és ízlés szerinti porcukorral/mézzel. Keverjük bele a forró vízben feloldott zselatint.
Tegyük hűtőbe míg kissé megszilárdul.
A zseléhez a szedret kevés vízben, cukorral főzzük pár percig. Botmixerrel pürésítsük, szűrjük le, és mérjük ki.
Az expressz zselét a tasakon levő utasítás szerint készítsük el, a vizet a szederlével pótolva.
Ha kissé kihűlt, zacskóba léve, annak sarkát levágva dekoratív csíkokat húzzunk a sütire, majd hűtőben szilárdítsuk meg.