Hozzávalók:
500g liszt
100-150 ml víz
25g élesztő
1 tojás
60g vaj
250g főtt sütőtök
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
a tetejére 1 tojás
Recept:
Pazar kis puha, halloween-re készült zsemlék. Az ízén a tök egyáltalán nem érződik, kislányom észre sem vette, hogy tököt fogyasztott :)
Nem győzöm hangsúlyozni, milyen nagy segítség a kenyérsütő gép, ismét igénybe vettem a dagasztás-kelesztés műveletéhez.
Gép hiányában kézzel dagasszuk össze a hozzávalókat. Vízből először kevesebbet adjunk hozzá, mert mennyisége függ a tök nedvességtartalmától. Nekem 150 ml ment bele. Az olvasztott, langyos vajat akkor adjuk hozzá, amikor már kezd összeállni a tészta.
A sima, fényes gombócot letakarva kelesszük fél órát-negyven percet langyos helyen, vagy amíg majdnem a duplájára dagad.
Osszuk el helyes kis gombócokká (mi kb 7-8 cm átmérőjű golyókkal operáltunk), amiket egyesével gömbölyítsünk ki.
Kissé olajos munkafelületre fektessünk kb 70-80 cm-es madzagot, közepére fektessük a tésztagombócot, hurkoljuk át, fordítsunk rajta egyet, és ismét készítsünk hurkot, majd jöhet az utolsó is – vagy utolsó kettő – kinek mennyi türelem jutott :)
A tetején kössük meg.
A kis tököket sütőpapíros tepsin kelesszük további 40 percet, kenjük le felvert tojással, majd 180oC-os sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg készre.
Hagyjuk hűlni és óvatosan távolítsuk el a zsineget: vágjuk el alul és felül, és óvatosan húzkodjuk ki a tésztából.