Hozzávalók:
3-4 főre:
25 dkg spagetti
4 dkg vaj
4 dkg liszt
4 dl tej
só
bors
5 dkg kéksajt
15 dkg reszelt sajt
Tetejére:
egy nagy marék durvára őrült kenyér morzsája
5 dkg reszelt sajt
Recept:
Ez volt a mai ebéd….pukkadásig jóllaktunk. Annyira telít ez a tésztaétel, hogy alig tudtam az ebéd utáni kávéhoz egy kis kekszet majszolni :)
Férjem szerint a teteje nem az igazi, pedig nekem pont az ízlett a leginkább. Jó ropogós. Picit sikerült megégetnem, mint a képeken is látszik, de ennek külön örültem, mert imádom az égett falatokat. Ha anyu pogácsát süt, kifejezetten az égett aljúakra vadászom, pedig állítólag rákkeltő.
Jaj, ezt a viccet nem bírom kihagyni:
A rákhoz bekopog hajnalban a cigi és az égett pirítós. A rák kiszól:
– Ki az?
– Mi vagyunk a rákkeltők..
És akkor a recept:
Főzzük ki a tésztát a szokásos módon, ezt nem részletezem. Egy lábosban melegítsük meg a vajat, keverjük hozzá a lisztet, és öntsük fel a tejjel. Egyenletesen kavargatva lassú tűzön sűrítsük be. Adjuk hozzá a kéksajtot, a reszelt sajtot és várjuk meg, míg felolvad. Sózzuk, ha szükséges, és borsozzuk.
Vegyük le a tűzről és keverjük bele a tejfölt. A kifőtt tésztát rakjuk tűzálló tálba, öntsük rá a szószt. Szórjuk meg reszelt sajt és kenyérmorzsa keverékével, és grillezzük meg a tetejét sütőben.