Hozzávalók:
4 főre:
60 dkg csirkemellfilé
3 tojásfehérje
só
őrölt bors
5 ek étkezési keményítő
fél kk sütőpor
pác:
2 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
Mártogaós:
2 dl ketchup
0,5 dl balzsamecet
0,5 dl méz
3 ek szójaszósz
1 kk őrölt gyömbér
1 gerezd fokhagyma
Tojásos rizs:
4 ek mogyoró- vagy napraforgó olaj
1/2 ek só
3 és fél dl hosszúszemű rizs
6 dl forró víz
3 db tojás
Recept:
Isteni, selymes ez az érdekes, „kínai módra” panírozott csirkemell. A tojásos rizs pedig jobban „csúszik”, mint a sima! :)
Ráadásul rövid idő alatt elkészül az egész fogás.
A csirkemellet nagyobb falatokra vágjuk. Az olajat összekeverjük a zúzott fokhagymával, és ebbe a pácba forgatjuk a húst, majd hagyjuk egy órát érni benne.
A tojásfehérjékbe beleszórjuk a keményítőt, a sütőport és habverővel jól eldolgozzuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük.
A csirkemellet megforgatjuk ebben a szószban, és bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
A mártogatóshoz az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük.
2 ek olajon megpirítjuk a rizst kb. 3 percen keresztül folyamatosan kevergetve, majd felöntjük a forró vízzel, megsózzuk, megkeverjük, és fedő alatt közepes lángon kb. 12 percig főzzük.
12 perc után elzárjuka gázt, és a fedő levétele nélkül hagyjuk még 10 percet pihenni. Ezt követően egy nagy serpenyőben 1 ek forró olajon átforgatjuk a megfőtt rizst. A közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük a felvert tojásokat.
Kevergetjük a mélyedésen belül addig, amíg majdnem teljesen megszilárdul, majd a rizzsel alaposan elkeverjük, további 2 percig pirítjuk.