Hozzávalók:
4 főre:
2 egész csontozott csirkemell
szezámolaj
4-8 ananászkarika
1 nagy lilahagyma
Rizs:
400 ml kókusztejszín vagy kókuszkrém (konzerv)
350 ml víz
400 ml jázminrizs
1 teáskanál barnacukor
1 teáskanál só
1 lime leve és reszelt héja
Marinád (csésze=240 ml):
1/2 csésze szójaszósz
1/4 csésze barnacukor
1 evőkanál méz
2 evőkanál rizsecet
1 evőkanál szezámolaj
1 teáskanálnyi gyömbér reszelve
1 gerezd fokhagyma
1/4 teáskanál chilipehely
1/2 evőkanál keményítő
Kókuszchips
korianderzöld
Recept:
Ez a recept nem a tradicionális teriyaki csirke, de ígérem, hogy nagyon finom lesz, és telitalálat ezzel a pikáns-krémes kókuszos rizzsel!
Egy kis lábasban keverjük össze a kókusztejet, a vizet, és a barnacukrot . Forraljuk fel, majd keverjük bele a rizst. Alacsony lángon, fedő alatt, két-háromszor megkeverve körülbelül 15 perc alatt főzzük puhára. Fedő alatt hagyjuk tíz-tizenöt percig pihenni. Ezután villával szedjük szét a rizsszemeket, adjuk hozzá Lime héját és nevét, keverjük össze.
A teriyaki szószhoz keverjük össze a szójaszószt, a barnacukrot, a mézet, a rizsecetet, a szezámolajat, a gyömbért, a fokhagymát, és a chilipelyhet. Melegítsük össze őket, majd keverjük hozzá a kevés vízzel kikevert keményítőt , és forraljuk fel. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezalatt a csirkemelleket vágjuk vékony szeletekre , majd adjuk hozzá a kihűlt marinád egyharmadát, és legalább fél órán át, de 6 óránál rövidebb ideig marináljuk őket.
Közepes hőfokon grillezzük meg a csirkemelleket, körübelül 4-6 percig mindkét oldalukat. A maradék teriyaki szószból vegyünk el egy keveset a tálaláshoz, és a maradékkal kenegesük a sülő csirkéket, mialatt grilleződnek.
Az ananász karikákat kenjük meg kevés szezámolajjal, és ennyi sózzuk meg, majd a hagymával együtt szintén süssük ki a grillezőserpenyőben.
A kókuszos rizsre szórhatunk serpenyőben kissé megpirított kókuszchipset, erre helyezzük el ízlésesen a felszeletelt csirkét, a grillezett ananászt és hagymát, és friss korianderzölddel tálaljuk.