Hozzávalók:
2-3 személyre:
1 kg csontos malaccsászár
egy tk szárított rozmaring
egy tk kakukkfű
kb 10 szem durvára tört zöldbors
só
alaplé
Saláta:
50 dkg fehérkáposzta
20 dkg sárgarépa
1 közepes fej lilahagyma
2 evőkanál napraforgóolaj
2 evőkanál fehér borecet
3-4 evőkanál porcukor
majonéz:
1 tojássárgája
1,8 dl napraforgóolaj
1 teáskanál mustár
1 teáskanál ecet (én almaecetet használtam)
csipet só
őrölt bors
1 evőkanál citromlé
Recept:
Nem győzök betelni nemvagyokmesterszakács oldalával. Amikor megpillantottam Nála ezt a receptet, összefutott a számban a nyál. Imádom a ropogós bőrű sülteket, még az sem riaszt vissza, ha ezek kissé zsírosak. Egy grillezett csülökért egy tábla csokit is hajlandó lennék feláldozni! :)
Ennek a sültnek kissé hosszú a sülési ideje, és jobb villanysütővel, mert tapasztalatom szerint a(z átlagos) gázsütőknél nehéz belőni a 100 fokot pl.
Reggel hétkor már nekiálltam, hogy délre kész legyen. Kicsontoztam a húst (a csont remek húslevesnek vagy alaplének, ki ne dobjuk!), majd beirdaltam rombusz alakúra a bőrt.
A fűszerekkel és a sóval jól bedörzsöltem minden oldalát, majd tepsibe helyeztem bőrrel lefelé. Aláöntöttem ujjnyi alaplevet (húsleves is jó), majd befedtem fóliával. Két és fél órán át sütöttem 100 fokos sütőben, majd megfordítva a húst – még mindig fólia alatt – további egy órát.
Végül fólia le, 220 fok, és majd’ egy órát készresütöttem, hogy ropogós legyen a bőr rajta. Mennyei!!!!
Közben készült a saláta, amihez lehet bolti majonézt használni, de még finomabb a házi, amit nem is nagy ördöngösség elkészíteni.
A répát meghámoztam, legyalultam. A káposztát szintén gyalultam volna, ha nem csalok, és nem veszem meg készen, zacskósan, aprítva. Ez nagy segítség volt. A hagymát apróra vagdaltam.
Az olajat, a cukrot és az ecetet alaposan elkevertem. Hozzáadtam a hagymát és ezzel is összedolgoztam.
Hozzáadtam a gyalult zöldségeket és a majonézt, majd elkevertem. Jól hűtsük be, hogy összeérjenek az ízek.
A majonézhez a tojássárgáját, a mustárt, a sót, borsot és citromlevet habosra keverjük. Az olajat nagyon kis adagokban, közben folyton keverve (habverővel) adagoljuk hozzá, hogy ne csapódjon ki. Ennyi az egész.
A sült krumplihoz megpucoltam a burgonyát, kockákra vagdaltam és nagyon forró, bő olajban megsütöttem.