Hozzávalók:
2 főre:
1 csirkemell
12 nagy gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
3 ek barnacukor
rózsabors
2 dl sűrű balzsamecet (vagy eszencia)
só
bors
2 dl jázminrizs
olaj
Recept:
Édes-szószos csirkemell illatos rizzsel!
A csirkemell két „lebenyét” különválasztottam, majd hosszában kétfele vagdaltam őket, így négy hosszúkás húscsíkot kapva. Sóztam, borsoztam és állni hagytam.
A rizshez kevés olívaolajon gyakran keverve megpirítottam a rizsszemeket, míg kifehéredtek. Felöntöttem 3,5 dl vízzel, majd sót tettem hozzá, kóstolva a főzővizet. Takarékon, fedő alatt 15 percig pároltam, majd elzárva a gáz, hagyni kell puhulni, a fedőt nem levenni!
A csirkemellet forgatva kevés olajon elősütjük.
A fokhagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd cukrozzuk, sózzuk, hozzádobjuk a rózsaborsot, felöntjük a borral és a balzsamecettel, és forralni kezdjük. Pár perc után beletesszük a csirkemellet és fedő alatt, takaréklángon pároljuk negyed órát. Fedő nélkül, nagylángon redukáljuk a mártást, míg szirupossá válik.
A rizzsel tálaljuk.