Hozzávalók:
7 tojás
3 evőkanál rétesliszt
4 evőkanál finomliszt
7 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Krém:
3dl tejszín
25 dkg mascarpone
nescafe
Porcukor
1 tábla fehércsoki
80 dkg marcipán
kék ételfesték
20 dkg cukormassza
Recept:
Ez a szép, ámde pocsék torta Kriszti kolleganőm várandós-búcsúztatójára készült.
Sajnos a piskótát két nappal az esemény előtt sütöttem meg, késő este. Persze, nem vártam meg, míg kihűl, gyorsan folpackba csomagoltam félálomban, nehogy kiszáradjon. Így szegény elég szalonnás lett. Remélem, más is okul a hibámból.
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat addig keverjük a cukorral, míg vajfehérségű lesz. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A kétféle lisztet és a sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze. Sütőpapírral bélelt aljú 24 cm-es tortaformába öntsük. Egyengessük el benne a masszát és tegyük be a sütőbe.
Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja.
Ha kihűlt, vágjuk vízszintesen háromfelé.
A krémhez a tejszínból 1 dl-t melegítsünk meg és ötsük az apróra vágott fehércsokira. Kevergessük, amíg felolvad. A tejszínt verjük kemény habbá, adjuk hozzá a mascarponet, porcukrot, ízlés szerint hangyányi vízben feloldott kávét és a kihűlt fehércsokit.
Töltsük meg a krémmel és vékonyan vonjuk be kívülről is.
Töltés után egy órácskát jó hűteni, mielőtt a marcipánborítást elkezdjük. Ez utóbbihoz kékre színeztem a marcipánt – kb 70 dkg egy 24 cm-es tortához. Porcukros felületen nyújtottam, majd bevontam a tortát.
A cipőhöz levegőre keményedő cukormasszát vettem, és netes videók alapján csináltam meg.
A csillagokat szintén ebből a masszából készítettem, és cukorvirághoz használatos drótra applikáltam.