Hozzávalók:
Alap:
10 dkg amaretti keksz darálva
10 dkg egyéb édes keksz darálva
5 dkg darált dió
10 dkg olvasztott vaj
Krém:
50 dkg mascarpone
50 dkg natúr krémsajt
2 dl tejföl
25 dkg cukor
5 tojás
1 kikapart vaníliarúd
10 dkg aszalt szilva
Recept:
Imádom a sajttortát. Gondoltam, megbolondítom egy kis aszalt szilvával, merthogy egy ideje tengődött 25 dekányi a hűtőben.
Pár nap múlva láttam a Paprika tv-n, hogy másnak is eszébe jutott e remek párosítás.
Lássuk a receptet!
A kekszalaphoz sütőt melegítsük 200 fokra. Egy 24 cm-es tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Az oldalára is szabhatunk a papírból, úgy szebb lesz a végeredmény, de én lusta voltam.
A kekszalap hozzávalóit összegyúrjuk és a tortaforma aljába nyomkodjuk kézzel. Nem muszáj amaretti kekszet használni, de isteni finom, mandulás ízt ad. Elősütjük 10-15 percig, míg szilárdulni kezd. Kivesszük és kihűtjük.
A sütő hőmérsékletét csökkentsük 150 fokra. A krémhez a hozzávalókat jól keverjük ki. A mascarpone helyett -ha nem kapnánk- használhatunk krémsajtot nyugodtan. Az aszalt szilvát vagdaljuk apróra, ha puha. Ha keményebb fajtát kaptunk, egy picit főzzük fel, és hűtsük ki, majd vágjuk kis kockákra, és keverjük a krémbe.
Öntsük a krémet a tortaformába. A sütő aljába tehetünk egy tálat vízzel töltve, hogy páradús környezetben süthessük, kb. másfél óráig süssük.
A sütőből kivéve a közepe még kissé remegős, hagyjuk kihűlni, majd egy pár órára tegyük hűtőszekrénybe. Egy éjszakát nyugodtan pihenhet, ezután szépen lehet szeletelni.