Hozzávalók:
somlóihoz:
Piskóta:
4 nagy evőkanál rétesliszt
4 nagy evőkanál finomliszt
8 evőkanál cukor
8 tojás
fél sütőpor
2 zacskó főzős vaníliás pudingpor
1 liter tej
8-10 evőkanál cukor
fél dl rum
Kis zacskó mazsola
5-10 dkg darált dió
3 dkg kakaópor
ízlés szerint porcukor
1 dl tej tej
kevés vaj
2-4 dl habtejszín (ízlés szerint)
10 db palacsintához:
18 dkg liszt
2 dl tej
1,5 dl szódavíz
2 db nagy tojás
1 evőkanál étolaj
1 csipet só
1 nagy csipet kristálycukor
A sütéshez:
kevés olaj
Recept:
Egyik kedvenc „házhozszállítós” éttermünk isteni desszertjét rekonkstruáltam, mivel nagyon szeretjük.
Először készítsük el a somlói galuskát, hogy legyen ideje hűlni:
A tojások habbá vert fehérjébe óvatosan belevegyítjük a maradék cukorral kikevert sárgáját és a liszttel elkevert sütőport. Vajazott, lisztezett tortaformában 180 fokon sütjük tűpróbáig.
A tetejét kevés liszttel meghintve lefordítva rácson hagyjuk hűlni.
Amíg sül a tészta, megfőzzük a pudingot, a zacskón levő utasítás szerint. A mazsolát leforrázzuk és rumba áztatjuk.
A megsült tésztát felkockázzuk, meghintjük a mazsolával, megöntözzük rummal, és betakarjuk a pudinggal, tetejére a diót szórjuk.
A kakaóból, porcukorból és tejből sűrű csokikrémet főzünk, majd egy darabka vajat beledobva kihűtjük. A kész csokiöntetet rácsorgatjuk a piskótára. Kihűtjük.
Jöhet a palacsinta:
Először egy tálban a lisztet,a tojást, az ízesítőket a tejjel és a vízzel simára keverjük – a folyadékot folyamatosan, keverés közben hozzáadva tejszín sűrűségűre hígítsuk a tésztát.
Felhevítjük a serpenyőt pár csepp olajjal. Ha felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk. Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta.
A kész palacsintákba töltsük bele a somlói galuskát, tetejére tegyünk édes felvert tejszínhabot, és hajtsuk félbe, majd ismét félbe.
A palacsinták tetejét is koronázhatjuk habbal.
Jó étvágyat!
Ezt 1-2 db káposztaleves bogyóval kell leöblíteni!