Hozzávalók:
4 tojáshoz:
4 tojás
kis marék zöldfűszerlevél: bazsalikom, majoranna, petrezselem
1 kis fej lilahagyma
15 dkg krémsajt
5 dkg márványsajt
egy pöttyintésnyi szardellapaszta
só, bors
Recept:
A húsvét a keresztények legfontosabb, és a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe.
A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt.
A keresztény egyház szertartásaiban a hosszú ünnepi időszak átfogja a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. Az előkészületi idő a nagyböjt, amely Jézus negyvennapos sivatagi böjtjének emlékére, önmegtartóztatására tanít. Ezt nagyobb, kisebb ünnepek követik s a húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul.
A húsvét jelképei között szerepel a barka, a bárány, a nyúl, és a tojás, amely az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. A tojások színezése, díszítése régi korokra nyúlik vissza, és fontos szerepe van a húsvéti étrendben is, a sonka mellett az ünnepi asztal elmaradhatatlan szereplője.
Általában töltve, kaszinótojásként jelenik meg. Most egy kellemes, tavaszi, könnyed, zöldfűszeres változat következik:
A tojásokat enyhén sós hideg vízben tegyük fel főni. Segít középen tartani a sárgáját, ha időnként egy kanál segítségével óvatosan forgatjuk őket. A forrástól számított 7-8 percig főzzük, majd tegyük hideg vízbe. Hámozzuk meg, vágjuk hosszában félbe, és emeljük kia sárgájukat.
Egy kis edényben törjük össze a tojássárgákat, adjuk hozzá a sót, borsot, a sajtkémret és a márványsajtot. Jól dolgozzuk össze. Tegyük bele az apróra vágott hagyát és a megmosott, szintén felaprított fűszernövényeket.
Keverjük jól el.
Csillagcsöves habzsákba téve nyomjunk csinos rózsákat a tojások mélyedéseibe. Jól hűtsük be, így kerüljön az ünnepi asztalra.