Hozzávalók:
375 g liszt
1 tk só
180 ml tej
80 ml víz
kevés olivaolaj
Töltelék:
paradicsompüré
1 gerezd fokhagyma
bazsalikom
újhagyma
sajt
vaj
Recept:
A gözleme egy török sült, sós töltött tészta, amit általában frissen készítenek el.
A töltelékkel bátran variálhatunk, én jobban szeretem az egyszerű ízeket, így csak egy paradicsomos alappal, némi újhagymával és sajttal készítettem el.
Eredetileg vízzel készül a tészta, de én hosszas böngészés után több tejes receptet is találtam, így ezzel próbáltam ki.
A tésztát kézzel alaposan kidolgozzuk és némi olívaolajjal átkelve pihenni hagyjuk legalább negyed órát.
Nagyon gyengén lisztezett felületen hajszál vékonyra nyújtjuk, belehelyezzük a tölteléket, majd kettéhajtjuk a tésztát és összenyomkodjuk a széleit.
Kissé kivajazott serpenyőben közepes gyenge lángon (elektromos tűzhelynél az ötös hatos fokozatot használtam) mindkét oldalát szép pirosra sütjük.