Túrós táska recept

  • Túrós táska recept
  • Túrós táska recept

Túrós táska recept  Túrós táska recept  

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2,5 dl langyos tej
5 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
5 g só
1 tojássárgája

töltelék:
25 dkg túró
7 dkg cukor
24 g búzadara
2 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
mazsola ízlés szerint

Recept:

A kakós csiga után ismét blundel tésztából készült édesség, ezúttal túrós táska.
Mennyei!!!!!

Elkészítéséhez a vajat és 10 dkg lisztet összegyúrunk vajalapnak. Lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel.

Ennek a begyúrt vajnak, vegyük le a 20 %-át tehát 7 dekagrammot és tegyük félre a tésztaalaphoz. A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe.

Következik az előtészta (forteig) készítés. Ehhez a tej felét langyosítjuk majd hozzátesszük az élesztőt és egy kevés cukrot. A tej másik felében feloldjuk a maradék cukrot, sót,tojássárgáját így könnyebben el tudjuk dolgozni a tésztában. Ha az élesztő felfutott akkor a keveréket és a lecsípett vajalapot a liszthez öntjük és jól kidolgozzuk.

Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és letakarva pihentessük 20 percet.

A megkelt tésztát lóherealakúra nyújtjuk. Közepére helyezzük a vajas részt, majd ráhajtjuk a tészta egymással szemben elhelyezkedő „leveleit”.
A 2cm vastagságúra kinyújtott téglaalapú tésztát meghajtjuk szimplán, majd a tésztát 90 fokos fordítás után újra nyújtjuk és meghajtjuk duplán.

A szimpla hajtogatás azt jelenti, hogy megkeressük a tészta középvonalát, és ráhajtjuk az egyik szélét a középvonalra, majd a másik felét a már behajtott részre hajtjuk.

A dupla hajtás szerint megkeressük a tészta középvonalát, melyre ráhajtjuk a tészta egyik negyedét, majd a másik felét is. Ezután a hűtőben 20 percig pihentessük.

Készítsük el a tölteléket, hog yállni tudjon. Ehhez az összetevőit nemes egyszerűséggel keverjük össze.

A tésztát a hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.

Ha pihent, nyújtsuk ki 1 cm vastagra, és vágjuk fel kb. 10*10 cm es négyzetekre. Egy kenőtoll segítségével vízzel kenjük meg a tészta felületét. A kis négyzetek közepére helyezzünk dió nagyságú túrótölteléket, majd a tészta négy sarkát hajtsuk középre. Először két oldalról, majd alulról és felülről. Ne húzzuk, feszítsük a tésztát, mert visszaugrik, és szétnyílik sütés közben. Fél órán át kelesszük, majd előmelegített 200 fokos sütőben 15 percig süssük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*