Hozzávalók:
Gyorskovász:
14 dkg liszt
80 ml hideg víz
csipet szárazélesztő
Tészta:
28 dkg kenyérliszt
1 és 1/4 tk. só
160 ml víz
2 ek. tej
2 tk. szárazélesztő
2 ek. olaj
csipet aszkorbinsav (elhagyható)
Tetejére:
egy tojásfehérje
szezámmag, lenmag
tetejére:
Recept:
Limara oldalán leltem ezt az olasz kenyérreceptet. Kétszer készítettem el, mert elsőre nem lett tökéletes, nem sült át eléggé, hóka maradt. A második nekifutás viszont meghozta az eredményét, puha, finom szendvicskenyeret lakmározhattunk.
Az elkészítését előző este kell megkezdeni, egy gyorskovászt készítésével.
Ez egy keményebb állagú kovász, tulajdonképpen öregtészta. Az ehhez szükséges anyagokat jól elkeverjük, majd éjszakára egy ruhával letakarva a konyhában hagyjuk. Érdemes betenni a mikróba vagy a sütőbe, hogy egyenletes hőmérsékleten maradjon.
Másnap a kovász és a többi hozzávaló elegyítése után bedagasztjuk a tésztát kézzel, vagy a kenyérsütő gép kenyértészta programjával. Hagyjuk, hogy duplájára keljen.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, három egyenlő részre osztjuk. 10 pihenés után sodorjunk rudakat belőlük.
A tojásfehérjét elkeverjük el egy evőkanál vízzel, és a rudakat egy ecset segítségével kenjük körbe. A szezámmagot és a lenmagot egy öntsük tálcára, majd a lekent rudakat egyesével forgassuk meg benne. Ezután a három szálat fonjuk össze. Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
Hagyjuk, hogy ismét duplájára keljen, majd előmelegített 200 fokos gőzös sütőben (ehhez tegyünk egy vízzel teli tepsit a sütő aljába vagy dobjunk 8-10 jégkockát a sütőbe) süssük kb. 40 percig, míg szép színe lesz.