Hozzávalók:
50 dkg krémes túró
15 dkg búzadara
3 tojás
3 ek cukor
1 zacskó vaníliás cukor
8 dkg vaj
10 dkg darált mák
8 dkg cukor
szilvalekvár
cukros mák a szóráshoz
Recept:
Ezt a remek fogást Lajos Mari receptesújságjában leltem. Igaz, ő szilvamártással kínálta, de nekem itthon áll drága anyukámék legfinomabb szilvalekvárja, így azzal ettük!
A gombóchoz az újság krémes túrót javasolt. Egy picit féltem a dologtól, mert maga a massza lágynak tűnt, de végül nagyon jól sikerült, nem esett szét főzés közben. Finom, lágy gombócok kerekedtek belőle!
A túrót, a cukrokkal, a grízzel, a tojásokkal alaposan elkeverjük, majd egy órára a hűtőbe tesszük, hogy a dara megszívja magát.
Ezalatt a vajat alacsony lángon megolvasztottam, rádobtam a cukros mákot, és egy percig kevergettem erősebb tűzön, hogy pirítsam kissé. Ekkor egy dl vizet öntöttem rá, majd összeforraltam.
Egy nagy 4-5 lieteres lábosban feltettem vizet főni kevés sóval. Amikor lobogva forrt, egy fagyiskanállal beleszaggattam a gombócokat. Kissé lejjebb véve a hőfokot, gyöngyöző vízbne 10 perc alatt megfőztem a gombikat, amik szépen feljöttek a víz színére.
Szűrőkanállal kiszedegettem egy tányérra. Nyakonöntöttem a meleg mákmártással, megszórtam még cukors mákkal, hogy halmozzam az élvezeteket, és forró szilvalekvárral tálaltam.