Hozzávalók:
6 db tojás
240 g cukor
1 csipet só
260 g mandulaliszt
2 csipet fahéj
½ vaníliarúd
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 kezeletlen narancs reszelt héja
Recept:
Ez a tradícionális spanyol sütemény a Szent Jakab zarándokúthoz köthető. 2006 óta földrajzi eredetmegjelölést élvez, emiatt a spanyol nemzeti közlöny is meghatározza, hogy miként készíthetjük ezt az édességet eredeti formájában. Piskótaszerű, de mégis több annál. Puha, mandulás, omlós tészta, enyhe fahéj-és narancsízzel.
Galíciából származik, neve Santiago de Compostelára utal, ahol Jakab apostol maradványai találhatóak. A torta kerek alakú, tetejét porcukor fedi és Szent Jakab keresztje díszíti.
A spanyol nemzeti közlöny meghatározása szerint tehát a tortának legalább 33% mandulából és 33% cukorból kell állnia; a tojás mennyisége minimum 25%. Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, fahéjjal, édes borral, brandyvel illetve porcukorral.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd keverjük tovább a cukor felével. A tojássárgáját a maradék cukorral addig keverjük, míg világos és habos állagúvá válik.
A cukros tojássárgájához keverjük a vaníliarúd kikapart magjait, a reszelt citrom- és narancshéjat, a fahéjat, és óvatos mozdulatokkal kisebb adagokban hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot és a mandulalisztet. A levegős, habos tésztát egy sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük és 175 fokon kb. 40 percig sütjük. Nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni, majd egy kereszt alakú sablont a tortára téve leszórjuk porcukorral.