Hozzávalók:
5 dkg élesztő
2 tk cukor
2 dl tej
70 dkg liszt
2 tk só
2 db tojás
175 g kefír
1 dl olaj
A töltelékhez:
20 dkg vaj
1 tk só
20 dkg reszelt sajt
A kenéshez:
1 db tojás
só
Recept:
Ez egy újabb kis „karantén péksütemény”. Hála a jó öreg kenyérsütőgépemnek, nem is volt vele túl sok munka.
Akinek van ilyen gépe, a folyadékokkal kezdje a sort, és pakoljon mindent az üstbe, oszt’ mehet a dagasztás/kelesztés. A kelesztés után osszuk hat részre a nagy cipót.
Akinek nincs, az élesztőt futtassa fel a cukros tejben. A lisztben keverjük el a sót, majd az összes hozzávalóval és a kovásszal együtt jól dolgozzuk ki a tésztát. 6 részre osztva kis cipókat formálunk. Így pihentetjük letakarva 30 percet.
Mind a 6 cipóból 1-1 nagytányér nagyságú lapot nyújtunk. Három lapra ráreszeljük a vajat szépen elosztva, és megszórjuk reszelt sajttal.
Egy másik, üres lapot fektetünk mindháromra. Éles késsel vagy pizzavágóval 6 cikkre vágva, kívülről befelé haladva feltekerjük, így kapunk 18 szépséges kiflit. Ismét pihentetjük őket fél órát.
Majd felvert tojással kenve, sóval szórva mehetnek az előmelegített 200 fokos sütőbe pirosodásig.