Hozzávalók:
5 tojásfehérje
csipet só
20 dkg cukor
1 evőkanál ecet
1 evőkanál étkezési keményítő
4 dl habtejszín
porcukor
málna, eper szeder, akár mirelit
Recept:
Isteni ropogós habcsókrétegen a selymes tejszín és az édességet ellensúlyozó savanykás gyümölcsök. Igazi nyári csemege,
de így télen, mirelit gyümölcsből sem rossz!
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd a cukrot lassan hozzáadagolva tovább keverjük.
Az utolsó kanál cukorral együtt az ecettel elkevert keményítőt is a habhoz adjuk.
Egy nagyobb sütőlemezre sütőpapírt terítünk, amire egy tortaformát fektetünk és körberajzoljuk azt.
Ebbe a körbe nyomjuk a masszát habcsővel, úgy, hogy a szélén egy plusz kört nyomunk, hogy magasabb legyen, mint egy
fészek.
150 °C –ra előmelegített sütőbe tesszük, de azonnal lecsökkentjük a hőt 130-140 °C –ra.
Legalább 1 órán keresztül szárítjuk a sütőben. Amikor már halvány vajszínű, és kemény a korong felülete, akkor van kész.
A sütés folyamán ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Amikor készen van a sütés, a sütő ajtaját félig nyitott állapotban
hagyjuk, és úgy várjuk meg, míg teljesen kihűl a habos tortalap, ellenkező esetben összeeshet a hab.
A hideg tortalapot bevonjuk a kemény habbá vert, édesített tejszínnel, tetejét gyümölccsel rakjuk ki.