Hozzávalók:
2-3 személyre:
20 dkg liszt
3 dl tej
kb. 2 dl szódavíz
2 egész tojás
csipetnyi só
1/2 dl étolaj
Töltelék:
20 dkg darált mák
1,5 dl tej
15 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
meggybefőtt
Szósz:
3 tojás
3-4 evőkanál liszt
1 dl tej
cukor
Recept:
Ha unod a sima palacsintát, csavarj rajta egyet!
A hozzávalókból habverő segítségével készítsünk tejszín sűrűségű tésztát. Hagyjuk pihenni 20 percet, majd süssük ki a palacsintákat.
A töltelékhez a tejet forraljuk fel, majd öntsük le vele a cukrozott mákot. Tegyük bele a citromhéjat, majd töltsük meg a palacsintákat,a töltelékre meggyszemeket szórva. Csavarjuk fel a hagyományos módon.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A palacsintákat vágjuk három felé, majd rendezzük tűzálló tálba.
Egy tojást és a többi kettő sárgáját tegyük egy edénybe. Adjuk hozzá a tejet, a cukrot, a lisztet, majd keverjük jól ki. Palacsintatészta sűrűségű legyen (ha kell még liszt bele, ne sajnáljuk).
Adjuk hozzá óvatosan (már nem habverővel) a habbá vert fehérjét. Ezzel vonjuk be a palikat, majd fél óra alatt süssük aranybarnára.