Francia citromtorta – egyszerűbben recept

  • Francia citromtorta – egyszerűbben recept
  • Francia citromtorta – egyszerűbben recept

Francia citromtorta – egyszerűbben recept  Francia citromtorta – egyszerűbben recept  

Hozzávalók:

Kekszalap:
20 dkg omlós keksz
10 dkg olvasztott vaj
3 dkg barna cukor
Krém:
4 egész tojás
4 tojássárgája
25 dkg cukor
2 dl friss citromlé (4-5 nagy citrom leve)
20 dkg teavaj

Recept:

Az eredeti recept szerinti omlós tésztát lecseréltem kekszes alapra, mert így kevésbé időigényes. Ez a torta egy intenzív ízű, habos-krémes édesség.

A darált kekszet összekevertem az olvasztott vajjal és a barna cukorral. A nedves homok állagú tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodtam egy evőkanál domború felével, majd betoltam a 200 fokra előmelegített sütőbe és szilárdulásig sütöttem.

A gőzön főzött (ez jól hangzik) krémhez egy vízzel félig töltött lábosra és egy akkora keverőedénye van szükség, melynek alja a lábos tetejére téve nem ér bele a vízbe.

Tegyük fel a lábost a tűzre, hadd forrjon a víz. A keverőedénybe tegyük bele a tojást, a cukrot és keverjük habverővel simára, fehéredésig.
Amikor forr a víz, vegyük közepesre a hőt és a tálat helyezzük rá a vizes edény tetejére. A gőz fölött kezdjük folyamatosan felverni a sabayon-t a habverő alacsony fokozatán.

Amikor elkezd sűrűsödni, öntsük hozzá a citromlé egyharmadát. Folytassuk a műveletet, amikor ismét sűrűbb, megint egyharmadnyi citromlé kerüljön bele. Megint keverjük, majd a végén öntsük hozzá a citromlé utolsó harmadát. Ez a művelet összesen 7-8 percet vesz igénybe, és a krém térfogata durván megháromszorozódik. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, és tegyük hozzá a vajat kockánként, és keverjük jól a krémbe.
Öntsük rá a kekszalapra és hűtsük jól be, legalább egy napra.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*