Hozzávalók:
Kekszalap:
20 dkg omlós keksz
10 dkg olvasztott vaj
3 dkg barna cukor
Krém:
4 egész tojás
4 tojássárgája
25 dkg cukor
2 dl friss citromlé (4-5 nagy citrom leve)
20 dkg teavaj
Recept:
Az eredeti recept szerinti omlós tésztát lecseréltem kekszes alapra, mert így kevésbé időigényes. Ez a torta egy intenzív ízű, habos-krémes édesség.
A darált kekszet összekevertem az olvasztott vajjal és a barna cukorral. A nedves homok állagú tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodtam egy evőkanál domború felével, majd betoltam a 200 fokra előmelegített sütőbe és szilárdulásig sütöttem.
A gőzön főzött (ez jól hangzik) krémhez egy vízzel félig töltött lábosra és egy akkora keverőedénye van szükség, melynek alja a lábos tetejére téve nem ér bele a vízbe.
Tegyük fel a lábost a tűzre, hadd forrjon a víz. A keverőedénybe tegyük bele a tojást, a cukrot és keverjük habverővel simára, fehéredésig.
Amikor forr a víz, vegyük közepesre a hőt és a tálat helyezzük rá a vizes edény tetejére. A gőz fölött kezdjük folyamatosan felverni a sabayon-t a habverő alacsony fokozatán.
Amikor elkezd sűrűsödni, öntsük hozzá a citromlé egyharmadát. Folytassuk a műveletet, amikor ismét sűrűbb, megint egyharmadnyi citromlé kerüljön bele. Megint keverjük, majd a végén öntsük hozzá a citromlé utolsó harmadát. Ez a művelet összesen 7-8 percet vesz igénybe, és a krém térfogata durván megháromszorozódik. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, és tegyük hozzá a vajat kockánként, és keverjük jól a krémbe.
Öntsük rá a kekszalapra és hűtsük jól be, legalább egy napra.