Hozzávalók:
450 g finomliszt
8 g só
25 g élesztő
15 g méz
75 g joghurt
45 ml olaj
190 ml víz
forgatáshoz:
25 g méz
50 g víz
fekete/normál szezámmag
mák
Recept:
Ez egy nagyon finom, mutatós, puha péksütemény. A tésztája mennyeien foszlós, és másnap is finom volt!
- A tésztához keverjük el a lisztben a sót.
- Morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és dagasszuk ki alaposan.
- Letakarva kelesszük kb. háromnegyed-, akár egy órán át.
- Olajozott munkapulton „gombócoljuk” ki kb. 85 g-os golyókká.
- Pihentessük 10 percet, majd sodorjuk őket 40-50 cm-es rudakká.
- A mellékelt videó szerint formázzuk meg: hajtsuk ketté, és csavarjuk össze a szárakat.
- A kész „műveket” mártsuk a mézzel elkevert vízbe, majd forgassuk tetszőlegesen szezámmagba vagy mákba.
- Sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire sorakoztassuk őket tisztes távolságra egymástól, és kelesszük langyos helyen még fél órát.
- Előmelegített 200 fokos sütőben süssük 15-20 percig, míg szép színt kapnak.
- Rácsra téve hűtsük ki őket, hogy a lecsapódó pára alulról ne nedvesítse be a péksüteményeket.