Hozzávalók:
Piskóta:
7 tojás
4 evőkanál finomliszt
3 evőkanál rétesliszt
7 evőkanál cukor
Krém:
50 dkg gesztenyemassza
2 dl tejszín
porcukor ízlés szerint
1 zacskó zselatinfix
Rum/rumaroma ízlés szerint
Tó:
4 dl tejszín
porcukor ízlés szerint
2 habfixáló por
kb 50 dkg marcipán a bevonáshoz
További marcipán a díszítéshez
barna ételfesték
sárga ételfesték
kék ételfesték
piros ételfesték
Recept:
Drága Édesapám hatvanadik szülinapjára készült a Nagy hohoho horgász torta, merthogy Tibike hobbija a pecázás. Boldog szülinapot, Papunder!!!!
A tortában segítségemre volt pettyes húgom, remekül szórakoztunk, míg gyurmáztuk a figurákat.
És jöjjön a recept:
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
7 tojásfehérjét verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat addig keverjük a cukorral, míg vajfehérségű lesz. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze. Kisebb tortaforma (24 cm) alját béleljük ki sütőpapírral.
A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskótát hűlés után háromfelé vágjuk.
A krémmel megtöltjük a tortát és bevonjuk kívülről is vékonyan.
Ehhez a krémhez a gesztenyemasszát habosítsuk fel porcukorral.
A tejszínt verjük kemény habbá . A masszát a tejszínnel, a rummal (gyerekeknek és autóvezetőknek csak aroma ajánlott), a zselatinfix-szel illetve -ha szükséges – további porcukorral keverjük ki.
A megtöltött, bevont tortát borítsuk be zöld marcipánnal. A színt kék és sárga ételfestékkel érhetjük el. Mérjük meg a tortánk átmérőjét és magasságát.
Az átmérő és magasság kétszerese lesz az az érték (a biztonság kedvéért hagyjunk rá plusz 2-3 cm-t), amekkora átmérőjű zöld marcipánt nyújtsunk ki sütőpapíron. A papírral emeljük át a tortára, majd húzzuk le a papírt, egyengessük el a marcipánt és vágjuk le a felesleget. Fűcsomókat fokhagymanyomón átnyomott marcipánnal formázhatunk. Hohoho testét kevés barna festékkel színezett marcipánból, a ruháját sárga és piros hozzáadásával kevert marcipánból készíthetjük el.
A tó zselatinfix-szel felvert tejszínhabból, kék ételfesték hozzáadásával készült.