Hozzávalók:
2-3 személyre:
1 kg Kacsaháj
Recept:
A házi töpörtyű a kiolvasztott sertés zsírszalonna összesült darabja, mely készülhet tyúk, liba, kacsa hájából is.
„Kevesen tudják, de a töpörtyű feltalálása a görög Pitagorászhoz fűződik. Híres tételét először nem körökre, hanem zabkására próbálta alkalmazni, de olyannyira sikertelen volt hogy inkább búvárkodni kezdett. Aztán egy szép napon, mikor éppen oxigénhiány okozta eszméletlenségből ébredt a parton, gondolatai az étel és a geometriai alakzatok körül forogtak, ekkor fogalmazódott meg benne a sertészsírkockák zsírban való kisütésének gondolata. Évekig tökéletesítette a technikát a korabeli agrárszakemberek segítségével, és végül kreálmányának az ambrózia nevet adta, amit később az istenek eledeleként emlegettek. A zsírfoltokkal vigyázni kellett, mert akkoriban mindenki fehér tógában járt, és még nem voltak intelligens fehérítőszerek. Később a Római időkben a töpörtyű vesztett népszerűségéből, mivel a rómaiak egyfolytában azzal voltak elfoglalva, hogy olivabogyókat dugdossanak a bal orrlyukukba.
A töpörtyű újrafelfedezése a 13. században történt, amikor XVCXXVV. Lütyő pápának látomása volt egy csípős tavaszi hajnalon. Álmában Pitagorásszal és Jézussal ugróiskoláztak, a kimerítő játék után Pitagorász töpörtyűvel, Jézus pedig boroskólával kínálta, és mivel Lütyő pápa éppen másnapos volt, a zsírtól csillogó töpörtyűt választotta. Még aznap délelőtt rendeletbe adta a szerzetesrendeknek a töpörtyű feltalálását, a győztes rendet pedig egy hévízi wellness hétvégével jutalmazta meg. A mennyei étel sikeressége azóta is töretlen, köztudott hogy a vegetáriánusok is a töpörtyűt meg a fogba ragadt húscafatokat hiányolják legjobban az életükből.” (http://unciklopedia.org)
Én leginkább bőrös kacsahájból szeretem készíteni.
A hájat egyenletes kockákra vágjuk, majd egy lábosba téve, időnként megkeverve, hagyjuk, hogy szép barnára piruljanak a hájdarabkák. Szűrőkanállal papírtörlőre téve lecsöpögtetjük. A zsírt szobahőmérsékletűre hűlva hűtőbe tesszük egy megfelelő edényben.