Hozzávalók:
Alap:
20 dkg csokis keksz
3 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
Krém:
fél kg natúr krémsajt (Mascarpone)
18 dkg kristálycukor
5 dkg étkezési keményítő
2,5 dl tejföl
3 db tojás
3 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
10 dkg áfonya
Recept:
A sajttorta egészségesebb változatában a fekete áfonya a főszereplő. Ez a gyümölcs amellett, hogy nagyon finom, magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor.
Antibakteriális, az antioxidáns és vizelethajtó hatása is ismert. Az áfonya vértisztító, gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre.
A sajttorta alaphoz ledaráljuk a csokis kekszet , hozzáadjuk a cukrot és az olvasztott vajat.
Alaposan összemancsoljuk.
Az így kapott vajas morzsát a egy sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, és kézzel szépen lenyomkodjuk a formában.
A kekszalapra öntjük a krémet, melyhez az összes hozzávalót egy tálba tesszük és habverővel kikeverjük.
A krémre szórjuk az áfonyát. A sütő aljára vízzel telt tepsit teszünk, hogy gőz keletkezzen a sütőben.
120 C-on kb. 90 perc alatt a gőzfürdőben készre sütjük a sütit. Szobahőmérsékletre hűtsük ki, majd tegyük a hűtőbe szilárdulni.