Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 g só
20 g élesztő
1 nagy evőkanál tejföl
30 g puha vaj
2 dl tej
1 dl víz
napraforgómag a szóráshoz
Recept:
Ha géppel dagasztjuk, a nedves hozzávalókat tegyük az üst aljába, és erre kerüljenek a szárazanyagok, majd dagasztassuk meg a készülékkel a tésztát.
Ha kézzel dolgozunk, a tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen.
A lisztet öszekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Az egészet összegyúrjuk, majd ha már kicsit összeállt a tészta, beletesszük a puha vajat, majd ezzel együtés kidagasztjuk a tésztát.
Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, majd 10 db gombóccá formázzuk. Ezeket 10 percet pihentetjük, hogy könnyen formázhatóvá váljanak.
Ezután megformázzuk háromszögnek őket, kenjük le a tetejüket vízzel, és napraforgómaggal szórjuk meg.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, és hagyjuk kelni 30-40 percig.
210 fokra előmelegítjük a sütőt. A sütő aljába tegyünk vizet , hogy párás közegben süthessük a háromszögeket. Nálam 25 perc alatt sültek aranybarnára, de ez sütőfüggő.
Rácson hűtsük a kész pékárut.